Schrijf u in

 • Voornaam:

 • E-mail:

 • Ja, stuur me dagelijks een bijbelvers

 • Ja, contacteer me. Ik wil graag meewerken

 • Ja, hou me op de hoogte van cursussen en infosessies

En verder...

Stel: u volgt Gods wil voor uw leven en u wilt een project opzetten. Of u wilt misschien zelfs uw eigen zaak opzetten. Enkele tips.

Wat als u een belangrijk nieuw project start. Wat als een nieuw deel van uw leven begint?
Welke bakens zijn er dan op uw pad om u veilig in uw nieuw leven te loodsen?

We kunnen heel veel inspiratie vinden in de Bijbel, maar laten we even kijken naar wat er gebeurde toen de Israëlieten uit Egypte waren getrokken en door de rode zee waren gegaan. Ze kwamen toen ook in een volledig nieuw leven terecht; een leven van vrijheid. Ze waren geen slaaf meer van de Egyptenaren.
Wat kunnen we leren uit beschrijving? (Ex 15 - 20)


1. Het is niet allemaal honing…

 • Ze waren nog maar eventjes in vrijheid, of ze zaten in de woestijn. Niet alles in het nieuwe leven valt meteen mee; zelfs al heeft u op zich niets te kort.
 • Ze zaten nog maar pas eventjes in de woestijn, en waren ontevreden; ze hadden dorst. De goede reactie was die van Mozes: God om hulp vragen (ook Ex. 17:4). De reactie van het volk, ‘klagen en zagen tegen elkaar en tegen Mozes’ (ook Ex. 17:2), behaagde God niet.
  
Ook wij hebben de keuze. Wat neemt u u voor te doen als u het niet comfortabel hebt? Klagen? Of God om hulp vragen?
 • Strekt u zich uit naar het nieuwe leven? Of kijkt u net zoals de Israëlieten toen om naar de periode van slavernij waar ze weer naar toe wilden (Ex 16:3)? Dit behaagde God niet. Wat Hij wel fijn vindt,  is dat we ons open stellen voor nieuwe ideeën, voor een ruimere toekomstvisie, die maakt dat ons toekomstig leven getuigt van onze grote God (Jesaja 54:2).

2. Welke houding verlangt God van ons?

Wat verlangde God toen en nu van zijn volk?

 • God wilt dat Zijn Volk met zorg naar Hem luistert (Ex. 15:26)
 • God wilt dat we doen wat goed is in Gods ogen. 
Daarom moet u natuurlijk weten wat goed is in Gods ogen. Hoe kunt dat weten? Door met God te spreken (bidden), God beter te leren kennen en Zijn Woord te lezen. (meer info)
  
God testte zijn volk zelfs om te zien of ze Zijn Instructies zouden volgen. (Ex. 16:4)
 • God wilt dat we sterk vertrouwen in Hem. 
Het is goed te weten waar uw kracht vandaan komt: van God. Wees er u bewust van (Ex. 17:16). God wilde ook dat zijn volk erop vertrouwde dat Hij ook in de toekomst voor hen zou zorgen (Ex. 16:4).

3. God zegent ons

 • God zegent ons op zo een manier dat we weten dat de zegeningen van God komen. (Ex. 16:8 &12)
 • God zegent ons nu en in de toekomst. God voorzag en voorziet. God voorzag een heel bijzondere vorm van eten: manna. God wilde dat ze allen zo veel namen als ze nodig hadden. Niet meer en niet min. (Ex. 16:16)
 • Onvoorwaardelijk? Niet helemaal. God gaf de Israëlieten in deze periode ook krijtlijnen, in de tien geboden (Ex. 20). Grenzen van wat mag en niet mag. Het is ook aan ons om te weten hoe God wil dat we leven. God zegent ons dikwijls, zelfs al doen we zaken verkeerd. Het is zeker niet zo dat als we gezegend zijn, we kunnen zeggen dat we alles juist doen! Maar als we erg ontsporen, kan God ons met bepaalde zaken helemaal niet zegen. En dat vindt Hij zelf spijtig. Hij doet niets liever dan ons te zegenen ...

4. Zorg dat u beschikbaar bent voor de juiste dingen.

 • 
In het nieuwe leven is het ook belangrijk u te structureren en er voor te zorgen dat u beschikbaar bent voor God. (Ex. 18:17 e.v.). Leer anderen wat ze moeten uitvoeren. Selecteer de juiste mensen (mensen die God vrezen, betrouwbaar zijn en oneerlijke winst haten (Ex. 18:21)). En geef hen leiding over anderen. Zij lossen de standaard zaken op, de makkelijkere, en komen met de moeilijke naar u.


Veel succes alvast. Ik bid dat deze pagina een klein maar belangrijk kompas mag zijn bij he uitvoeren van uw nieuw project. God zegene u.